Pokud milujete českou kuchyni a tradiční omáčky určitě vás potěší, že nemusíte dávat sbohem ani tradiční svíčkové s knedlíkama. S menší úpravou receptu si uděláte zdravější verzi a podle mého názoru ani nepoznáte chuťový rozdíl.
Ingredience
Na omáčku a vepřovou panenku
- 400 g vepřové svíčkové
- 4 mrkve
- 2 petžele
- 1/2 celeru
- šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
- 6 bobkových listů, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
- 1 střední cibule
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky olivového oleje
Na knedlíky
- 1 žitnou housku
- 6 lžic špaldové mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
- čerstvou petrželku
- sůl
- trochu másla na vymazání hrníčků
Postup
1OMÁČKA
V hrnci si na másle oprančíme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Poté osolíme, přidáme koření a zalijeme cca dvěma hrnkama vroucí vody. Necháme podusit cca 10 minut. Až bude zelenina měkká vytáhneme bobkový list, nové koření s pepřem a vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do hladka, pokud je omáčka příliš hustá přilijeme ještě hrnek vroucí vody. Omáčku vrátíme na plotnu a přidáme šťávu z půlky citronu, osolíme, opepříme a zjemníme zakysanou smetanou. Vše znovu krátce provaříme a omáčka je hotová.
2KNEDLÍKY
Žitnou housku roztrháme na malé kousky a rozmočíme v půl hrnku mléka. Přidáme zbytek ingrediencí krom másla a vše promícháme. Směs vlijeme do máslem vymazaných hrnků a dáme upéct do mikrovlnky na cca 3 minuty, ale záleží na mikrovlnce. Pak vytáhneme a nakrájíme. Nejlépe se knedlíky krájí pomocí nitě.
3MASO
Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, které jen osolíme a opepříme nejlépe čerstvě namletým pepřem. Rozpálíme na pánvi trochu oleje a opečeme maso z obou stran. Vše naservírujeme na teplý talíř a můžeme si začít pochutnávat na skvělé zdravé svíčkové. Dobrou chuť.